Zorgeloos stucwerk: Hoe je jouw woning optimaal voorbereidt

Mooi stucwerk begint niet alleen bij het vakmanschap van een stukadoor, maar ook bij een goede voorbereiding van de ruimte waarin gewerkt wordt. Om jouw project zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar jij als woningeigenaar rekening mee kunt houden.
Zo is het bij het stucen van de trapopgang bijvoorbeeld van groot belang dat trapleuningen (met uitzondering van de bevestigingspunten) vooraf verwijderd zijn. Dit geeft ons als stukadoor de ruimte om nauwkeurig en netjes te werken. Ook het schakelmateriaal, zoals afdekplaatjes én de binnenwerken, mogen tijdelijk weg. Wij zorgen voor een nette afplakking van deze plekken.
Ramen, deuren, keukens, vloeren en sanitair kunnen door ons worden afgeplakt. Deze service wordt apart in rekening gebracht, tenzij je ervoor kiest dit zelf te doen. In dat geval kunnen we een totaalprijs afspreken die hierop is aangepast.
Wanneer er in het hele huis gewerkt moet worden, is het handig als deuren (behalve de toiletdeur) tijdelijk verwijderd worden en bijvoorbeeld in de schuur of buiten geplaatst worden bij mooi weer. Geef per deur bijvoorbeeld met een stukje tape aan bij welke ruimte die hoort, dat scheelt later weer zoekwerk. Zo kunnen we mooi stucen en makkelijk elke ruimte bereiken.
Indien je wenst dat de wand achter de radiatoren strak wordt afgewerkt, is het nodig dat deze vooraf zijn verwijderd. Als dat niet het geval is, worden ze netjes afgeplakt en werken we er zo goed mogelijk omheen. Ook essentieel: zorg ervoor dat er water en stroom beschikbaar is. Zonder deze basisvoorzieningen kunnen wij niet starten.
Let er alsjeblieft op dat er tijdens onze werkzaamheden geen andere werkzaamheden in dezelfde ruimte plaatsvinden. Dit voorkomt vertragingen én extra kosten. Mocht het toch nodig zijn, dan graag vooraf even overleggen.
Mocht er tijdens het werken iets beschadigd raken of moet er een kleine reparatie plaatsvinden, dan nemen wij dat liever zelf voor onze rekening. Reparaties door derden vallen buiten onze verantwoordelijkheid.
Na oplevering vragen we je om de ruimte waarin gestuct is rustig te verwarmen: maximaal 19 graden, met een dagelijkse verhoging van slechts één of twee graden. Zo voorkom je scheurvorming. Extra ventilatie is in deze fase ook cruciaal. Indien gewenst kunnen wij bouwdrogers leveren tegen vergoeding. Tijdens de klus zelf zorgen we (in overleg) voor voldoende warmte, eventueel met heteluchtkachels.
En hoewel we met de grootste zorg en volgens de geldende richtlijnen werken, kunnen we geen garantie geven tegen scheurvorming in plaatmaterialen zoals gipsplaten of Farmacel. Zelfs bij correcte verwerking kan dit voorkomen, vaak als gevolg van onjuist stookgedrag. Mochten er toch problemen ontstaan, dan zoeken we samen naar een passende oplossing.
Na het aanbrengen van het stucwerk is het belangrijk dat de wanden volledig wit en droog zijn voordat verdere afwerking of inspectie plaatsvindt. Donkere plekken duiden op vocht en daar kan nog niet op gewerkt worden. Neem pas opnieuw contact met ons voor afwerking en vragen op als alles egaal droog is.
Heb je na afloop opmerkingen of ben je ergens niet tevreden over? Laat het ons weten. Waar gewerkt wordt, kunnen fouten ontstaan en wij komen graag terug om zaken netjes op te lossen. Maak hiervoor gerust een overzichtje van de punten die je opvallen.
Tot slot: op plekken waar eerder verkleuringen zijn ontstaan door bijvoorbeeld schimmel, nicotine, inkt of lijmresten, kunnen we helaas geen garantie geven op een perfect eindresultaat. En onder CV-installaties werken wij alleen tot aan de zichtbare rand, omdat een nette afwerking tussen leidingen niet altijd mogelijk is.
Bij het opstellen van onze offertes gaan wij uit van een ondergrond die geschikt is voor directe afwerking. Materialen zoals hout of metaal kunnen niet gestuct worden, tenzij deze eerst voorzien worden van geschikte platen. Heb je hierover vragen of twijfels? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!